Get Adobe Flash player

Μια τρανς γυναίκα στον Νέο Λαϊκό Στρατό του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων

Είναι γνωστές οι προσπάθειες του διεθνούς μαοϊκού κινήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ειδικά από τον Μάη του 1968 και μετά. Ας μην ξεχνάμε την πρωτοπόρα δράση της γαλλικής οργάνωσης «Revolution» που προσπάθησε στις δύσκολες συνθήκες των εργοστασίων να αγωνιστεί για τα δικαιώματα (από την έκφραση μέχρι τη πλήρη αποδοχή) των ομοφυλόφιλων εργατών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων και ο Νέος Λαϊκός Στρατός από την αναδιοργάνωσή τους στα τέλη της δεκαετίας του ’60, έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με τα εκατοντάδες μέλη τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους δεκάδες γάμους ομοφυλόφιλων κ.λπ. ζευγαριών στις αντάρτικες περιοχές. Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στις 21 Ιούνη 2023 στην επίσημη έκδοση του Κ.Κ.Φ. Ang Bayan (Ο Λαός).

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η Κα Νταίζη, μια τρανς γυναίκα, υπηρετεί ως κόκκινη μαχήτρια πλήρους απασχόλησης. Εντάχθηκε στον Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τρία χρόνια μετά την επαναστατική της δράση ως μέλους της Kabataang Makabayan (Πατριωτικής Νεολαίας). Διηγήθηκε πώς ενεπλάκη η μονάδα της σε ένοπλη σύγκρουση τη δεύτερη ημέρα της θητείας της στη μονάδα.

Η Κα Νταίζη, η οποία από ορισμένους συντρόφους αποκαλείται επίσης «Ιντέι», υπηρετεί τώρα ως πολιτική καθοδηγήτρια του στρατιωτικού της αποσπάσματος. Ως αξιωματικός, διασφαλίζει την ενίσχυση της οργάνωσης. Βοηθάει στη χάραξη σχεδίων και προγραμμάτων και διασφαλίζει την εφαρμογή τους. Εκτελεί επίσης καθημερινά τεχνικά καθήκοντα, όπως η μεταφορά νερού, το μαγείρεμα και η μεταφορά εφοδίων.

 

«Τρέφω απόλυτο σεβασμό για την Κα Νταίζη» δήλωσε ο Κα Άλας, ο αρχηγός του αποσπάσματός της. «Όχι μόνο είναι χρήσιμη, αλλά και καλή δασκάλα. Από τότε που ήρθε εδώ, ανέλαβε να με μάθει ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Επειδή είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, μερικές φορές ξεχνάω τα μαθήματά μας, αλλά η Ιντέι με ενθαρρύνει συνεχώς να μαθαίνω».

Η Κα Νταίζη έγινε θερμά δεκτή από τους συντρόφους της ως νεοσύλλεκτη. Από την πλευρά της, κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στους στρατιωτικούς κανονισμούς του NPA.

«Ακόμη και προτού ενταχθώ στη μονάδα, οι σύντροφοι είχαν κατατοπιστεί σχετικά με το φύλο μου. Έκαναν συναντήσεις μελέτης για τον αγώνα των ΛΟΑΤ» δήλωσε η Κα Νταίζη. Στη μονάδα της, οι εκπαιδευτές περιλαμβάνουν την ενημέρωση για τους ΛΟΑΤ στη βασική στρατιωτική ενημέρωση. Αυτό αποσκοπεί στη διόρθωση των λανθασμένων απόψεων και της αντιμετώπισης των ΛΟΑΤ. Ορισμένες παρανοήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά αυτές καταπολεμούνται συλλογικά με δομημένο και συντροφικό τρόπο.

Όπως και άλλοι σύντροφοι, η Κα Νταίζη κουβαλάει βαρύ φορτίο. Η τσάντα της περιέχει έντυπο αναγνωστικό υλικό, όπως το AngBayanκαι άλλα έντυπα και βιβλία, υλικά κουζίνας, προμήθειες και gadgets. Μέσα σε όλα αυτά περιλαμβάνεται και το σετ μακιγιάζ της.

«Κάθε φορά που αναλαμβάνουμε μαζική δουλειά, διανέμουμε έντυπα όπως το ΑΒ για να ενημερώνουμε τις μάζες γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα» είπε.

Αν ερωτηθούν πόσες γυναίκες υπάρχουν στη μονάδα, οι σύντροφοι θα συμπεριλάβουν την Κα Νταίζη. Αυτό απέχει πολύ από τις εμπειρίες της όταν ακόμη φοιτούσε σε καθολικό σχολείο. Έζησε περιορισμούς και διακρίσεις λόγω φύλου. Της απαγόρευαν να φοράει τα ρούχα που προτιμά και έπρεπε να κόψει τα μακριά μαλλιά της κοντά.

Στο πλαίσιο του NPA, η Κα Νταίζη είναι ευτυχής που συμμετέχει στη σφυρηλάτηση μιας κοινωνίας η οποία τρέφει συμπάθεια και ενδιαφέρον για τις τρανς γυναίκες σαν κι αυτήν. Για εκείνη, το φύλο δεν αποτελεί πρόβλημα για τη συμμετοχή στην επανάσταση. Δεν είναι εμπόδιο ούτε βασικό ζήτημα. Δεν είναι θέμα ανταγωνισμού. Αρκεί να αφιερώσει κανείς την καρδιά και τον χρόνο του για να υπηρετήσει την επανάσταση.

«Ως ΛΟΑΤ νεολαία, ο ρόλος μας είναι σημαντικός για την προώθηση της επανάστασης. Για να αλλάξουμε την αντίληψη της κοινωνίας, πρέπει να μεταμορφώσουμε την ίδια την κοινωνία» πρόσθεσε.

Στην επανάσταση, η Κα Νταίζη μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα αληθινά της συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της 50ής επετείου του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου των Φιλιππίνων, ηγήθηκε των εορτασμών στο αντάρτικο μέτωπο. Διευκόλυνε το πρόγραμμα και διακόσμησε τον χώρο. Ήταν επίσης μία από τις εκπαιδεύτριες για τις πολιτιστικές παραστάσεις χορού και τραγουδιού. Λόγω της ιδιαιτερότητας της περίστασης, η Κα Νταίζη έβαλε κραγιόν, πούδρα και αϊλάινερ.

Εκατοντάδες αγρότες από τα κοντινά barrios τίμησαν την εκδήλωση.

Στην περιοχή ευθύνης της μονάδας της Κα Νταίζη, υπάρχουν μερικά μέλη των ΛΟΑΤ που ανήκουν σε βασικά κομματικά όργανα του barrio. Συμμετείχαν ενεργά στις πολιτιστικές παραστάσεις και ήταν πρόθυμοι να συναναστραφούν με τους κόκκινους μαχητές.

Η Κα Νταίζη εξεπλάγη πολύ όταν βρήκε κάποια σαν κι αυτήν, μια ΛΟΑΤ, η οποία είναι επίσης κόκκινη μαχήτρια.

«Γνωρίζω εδώ και καιρό ότι ο NPA δέχεται ΛΟΑΤ άτομα όπως εγώ. Χαίρομαι που επιτέλους γνώρισα κάποιον που προέρχεται από την κοινότητα. Νόμιζα πως ήμουν μόνη μου εδώ» είπε αστειευόμενη.

Πράγματι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στο κίνημα. Σε μια κοινωνία που καταπιέζει και επικρίνει τα ΛΟΑΤ άτομα, μόνο στην επανάσταση μπορούν να βιώσουν την πραγματική ελευθερία να είναι ο εαυτός τους .

 

το νέο site...

  

 [ΑΡΧΕΙΟ: ΠΑΛΙΟ SITE]

 [ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.]

 

 

Θυμόμαστε
το σ. Χρίστο Μπίστη

 

Κυκλοφορεί το Κόκκινο Δελτίο

(τεύχος 13)

σας αρέσει η νέα μας εμφάνιση;