Οι συνιστώσες της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. για τη σημασία και την προοπτική

της μετωπικής τους συγκρότησης και συνεργασίας

 

Ως αποτέλεσμα μακρόχρονων κοινών αγώνων απ’ την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους αγώνες της Μεταπολίτευσης, την αντιπαράθεση και τη ρήξη με τον εκφυλισμό της ρεφορμιστικής Αριστεράς και τη συγκυβέρνηση Τζανετάκη, τους αγώνες κατά της αντεργατικής–αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατά της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, έχοντας ακόμα πρωτοστατήσει στο πλευρό της νεολαίας και των εργαζόμενων στην πρόσφατη εξέγερση του Δεκέμβρη, 11 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας αποφάσισαν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν στη συγκρότηση της ΑΝΤικαπιταλιστκής ΑΡιστερής ΣΥνεργασίας για την Ανατροπή, της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Στόχος τους η προσπάθεια για κάλυψη του τεράστιου κενού ενωτικής, αριστερής, επαναστατικής έκφρασης των εργαζόμενων και της νεολαίας στις σημερινές συνθήκες της ολόπλευρης πολιτικής και οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, για την ενίσχυση της δύναμης κρούσης και της αποτελεσματικότητας των αμυντικών τους αγώνων, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις δυνάμεις τους και την επαναχάραξη του δρόμου για τη μόνη διέξοδο απ’ τη σημερινή κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα, την σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική.

Είχαν προηγηθεί επίμονες και συστηματικές συζητήσεις, η μεγάλη εκδήλωση του Σπόρτινγκ στις 31 του Γενάρη και πάνω από 50 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 αγωνιστών. Με αυτή την προετοιμασία και ύστερα από ένα ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, οι οργανώσεις ΑΚΟΣ – ΑΡΑΝ – ΑΡΑΣ – ΕΚΚΕ – ΝΑΡ – νΚΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ – ΟΚΔΕ – ΟΚΔΕ Σπάρτακος και ΣΕΚ που συμμετέχουν και στα μετωπικά σχήματα ΜΕ.Ρ.Α. και ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α, αποφάσισαν, στην πανελλαδική Συνέλευση της Αθηναΐδας, στις 22 του Μάρτη, την κοινή μετωπική τους παρέμβαση στους ταξικούς αγώνες της περιόδου και στις επερχόμενες εκλογές με αφετηρία τις ευρωεκλογές της 7 του Ιούνη. Λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε την ένταξή της στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Έχουν έτσι δημιουργηθεί θετικές προϋποθέσεις για να γίνουν ποιοτικά βήματα προς τα μπρος με στόχο την ανασυγκρότηση του αριστερού και επαναστατικού μας κινήματος.

Η ιδεολογική και πολιτική προέλευση των οργανώσεων του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. είναι ασφαλώς διαφορετική και αποτυπώνει τη μακρόχρονη περίοδο κρίσης που έχει περάσει το αριστερό κίνημα. Πολλά προβλήματα στρατηγικής παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο η πρόθεση και η δέσμευση όλων είναι δηλωμένη για την αναγκαιότητα να προτάξουμε σήμερα την κάθε άλλο παρά αμελητέα συμφωνία που κατακτήθηκε σ’ ό,τι αφορά την κοινή οριοθέτηση απέναντι στον ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και την κυρίαρχη αστική τάξη, απέναντι στον εκφυλισμένο αστικό δικομματισμό, τη ρεφορμιστική Αριστερά, το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, καθώς και την ανάγκη της στήριξης πρώτα και κύρια σ’ ένα αυτόνομο ταξικό εργατικό κίνημα. Ο διάλογος και η κοινή δράση μπορεί και πρέπει να συνεχιστούν και να βαθύνουν. Η πράξη θα μας κρίνει όλους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση το «Κόκκινο Δελτίο» ζήτησε μια πρώτη σύντομη τοποθέτηση απ’ όλες τις συνιστώσες και δημοσιεύει τις απαντήσεις που πήρε.

 

Παναγιώτης Σωτήρης,

Αριστερή Ανασύνθεση ΑΡΑΝ

Η συγκρότηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α αποτελεί μια τομή στην ιστορία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον τόπο μας. Η πιο πλατιά παρά ποτέ ενότητα δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών, η βαθιά δημοκρατική διαδικασία που προηγήθηκε της συγκρότησης, με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών και τις αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις, η κοινή δράση στο κίνημα οδήγησαν σε μια πραγματική αλλαγή σελίδας. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α καλείται να αποδείξει ότι δεν αποτελεί απλώς μια συγκόλληση οργανώσεων αλλά ένα δημοκρατικό πολιτικό εργαστήρι για νέες πολιτικές συνθέσεις και για υπέρβαση του κατακερματισμού, της λογικής των «παράλληλων μονολόγων» και της μειοψηφικής απεύθυνσης, που συχνά χαρακτήρισαν το χώρο μας. Με την πρωτοπόρα δράση σε νικηφόρους αγώνες, με την συστηματική εμπλοκή με κοινωνικά μέτωπα, με την αναμέτρηση με τα ανοιχτά ερωτήματα για την επαναστατική στρατηγική, μπορούμε να συμβάλουμε, έτσι ώστε να η αντικαπιταλιστική αριστερά να μην είναι μια περιθωριακή «αριστερή αντιπολίτευση», αλλά μια απόπειρα ανασημασιοδότησης συνολικά της έννοιας της αριστεράς. Το πρώτο βήμα έγινε, ας έχει τη συνέχεια που του αναλογεί.

Δημήτρης Σαραφιανός,

Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση ΑΡΑΣ

Το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και ελπίδα σε πολλούς αγωνιστές της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Όχι τυχαία. Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο τμήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς συγκροτείται σε ενιαία κατεύθυνση και μάλιστα με πρωτότυπες διαδικασίες βάσης. Μετά από πολλά χρόνια, μεγάλος αριθμός ανένταχτων αγωνιστών συμμετέχει σε μια πολιτική διαδικασία. Σίγουρα η παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε μια σειρά κινημάτων (με κορυφαία την εξέγερση του Δεκέμβρη), αλλά και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός ταξικού ρεύματος στο χώρο των εργαζομένων, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο όμως, αποδεικνύει ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής πρωτοπορίας αντιλαμβάνεται ότι σήμερα, στο έδαφος της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος συσσώρευσης, τίθεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα για την αυτοτελή πολιτική παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ως όχημα για την οικοδόμηση μιας αντικαπιταλιστικής κοινωνικής συμμαχίας και ενός αντικαπιταλιστικού πολιτικού προγράμματος. Η συγκυρία βάζει ψηλά τον πήχυ. Μαζί μπορούμε να τον υπερβούμε.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ

ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΚΚΕ

Έχουμε μπει οπωσδήποτε σε μια καινούρια φάση. Ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα των καιρών δείχνουμε έμπρακτα τη διάθεση ν’ αφήσουμε πίσω μας τον μικροαστικό σεχταρισμό και την περιχαράκωση αλλά και να αποφύγουμε τις ευκαιριακές συγκολλήσεις. Με τη συγκρότηση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α η δύναμη κρούσης και η αποτελεσματικότητα του κινήματός μας μπορεί να ενισχυθεί στην υπηρεσία των εργαζόμενων και της νεολαίας. Έχουμε όμως ακόμα δρόμο μπροστά μας. Για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τους απαραίτητους σήμερα αμυντικούς σε επιθετικούς και νικηφόρους αγώνες. Που δεν θα απαιτούν απλά την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων αλλά που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τη συσσωρευμένη πείρα από τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις αλλά και τις αποτυχίες και τις ήττες του αριστερού και κομμουνιστικού μας κινήματος. Για να αναπτύξουμε το πρόγραμμα, τις μορφές οργάνωσης και πάλης σύμφωνα με τις συγκεκριμένες συνθήκες της σημερινής εποχής στο κόσμο και τη χώρα μας, για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού μας κινήματος για την ανατροπή των καταπιεστών και εκμεταλλευτών της εργατικής τάξης και του λαού μας, για την προλεταριακή εξουσία και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, για τη διεθνιστική συμβολή μας στους αγώνες της εργατικής τάξης στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η ιδεολογική επιχείρηση υποταγής των εργαζομένων στους μύθους της «εθνικής ανάπτυξης», των «παραγωγικών επενδύσεων», της «ισχυρής οικονομίας» και της υψηλής ανταγωνιστικότητας έχει πια (με την οικονομική κρίση) ξεφτίσει.

Η μάχη του ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης νοείται από την ελληνική άρχουσα τάξη, αλλά και την ΕΕ, ως κοινωνικό dubbing με στόχο τη συνεχή μείωση του εργατικού κόστους παραγωγής, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και στο βάθος, τη νομοθετική ή μη, διευκόλυνση των απολύσεων. Αυτά είναι τα υλικά της συνταγής για την ανάκαμψη.

Η μάχη των ευρωεκλογών θα δοθεί στα παρακάτω μέτωπα:

■ Την καθιέρωση ακόμη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Η ευελιξία της αγοράς εργασίας απαιτεί να μπουν στο στόχαστρο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

■ Την επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

■ Την εξύφανση ενός πυκνού νομικού-κατασταλτικού πλέγματος ασφαλείας. Nομοθετικοί στόχοι που θα περιστείλουν περαιτέρω και σε μόνιμη βάση τις δημοκρατικές ελευθερίες είναι: η συρρίκνωση του «ακαδημαϊκού ασύλου» που ξεπερνά το πεδίο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και πλήττει συνολικά την ελευθερία της ριζοσπαστικής πολιτικής δράσης, ο περιορισμός των διαδηλώσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενες αντιμεταναστευτικές πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι στους «παράνομους» μετανάστες και πρόσφυγες.

Ανεξάρτητα από το χρόνο που θα εξαπολυθούν επιθετικές κινήσεις και τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (π.χ. εξαγγελία πρόωρων εκλογών κτλ), αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου που προδιαγράφουν τα κύρια μέτωπα των κοινωνικών συγκρούσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, Αυτά ορίζουν και τα βασικά καθήκοντα του Μετώπου της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Γι’ αυτό ¨ΑΝΤΑΡΣΥΑ¨ Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, με στόχο την όσο πιο πλατιά ενωτική και αγωνιστική συσπείρωση των εργαζόμενων για την αναχαίτιση της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ.

Στα πλαίσια της ΕΕ-ΟΝΕ όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, τα βασικά μέσα και οι κύριοι μοχλοί οικονομικής πολιτικής καθορίζονται επισήμως από τις Βρυξέλλες, γι’ αυτό στις ευρωεκλογές, συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε και ψηφίζουμε «ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Κώστας Μάρκου,

Νέο Aριστερό Ρεύμα ΝΑΡ

Η συγκρότηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, οι οποίες συνέβαλαν στη συγκρότησή της. Σε αυτή, συναντιούνται, βασικά, δυο πολιτικά ρεύματα, έξω από τη ρεφορμιστική Αριστερά: Ένα ρεύμα που μεταπηδά από τον αντικαπιταλιστικό κινηματισμό του επιμέρους χώρου στον αντικαπιταλιστικό πολιτικό αγώνα εφ΄ όλης της ύλης. Το βήμα είναι μεγάλο για αυτό το ρεύμα, που γεννήθηκε μέσα στις συνθήκες των πέτρινων χρόνων της τελευταίας εικοσαετίας και κουβαλά όλες τις αντιφάσεις της. Κυρίως, την αναζήτηση μια ανατρεπτικής πολιτικής απάντησης στις αλλεπάλληλες επιθέσεις του κεφαλαίου, μαζί με την καχυποψία για τα «στρατηγικά σχέδια» γενικά. Από την άλλη, βρίσκεται το ρεύμα που πιστεύει στην αναγκαιότητα τέτοιων σχεδίων και προσπαθεί να δώσει επαναστατική απάντηση στην αντικαπιταλιστική τακτική, μαζί με την επιμονή στο κομμουνιστικό σχέδιο. Βασικά, αποτελείται από τις δυνάμεις του ΜΕΡΑ. Και είναι επιτυχία τους η συνάντηση και το βήμα του «άλλου» ρεύματος. Η επιτυχία και η σταθερότητα του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την ώσμωση των δυο ρευμάτων σε μια νέα ενότητα επαναστατικής αντικαπιταλιστικής πολιτικής και ενός νέου σχεδίου προς τον κομμουνισμό που έχει ανάγκη η εποχή μας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ

Η συγκρότηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή αποτελεί μια ευρύτερη και βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική κατάκτηση του λαϊκού κινήματος από τη σκοπιά της εργατικής και οικολογικής χειραφέτησης. Η συνεργασία αυτή αντιπαρατίθεται τόσο με τα αστικά πολιτικά κόμματα και την πολιτική τους (Ν.Δ – ΠΑ.ΣΟ.Κ) όσο και με τους θεσμούς του αστικού πολιτικού συστήματος (Ε.Ε, οικονομία της αγοράς και μοντέλο ανάπτυξης που καταστρέφουν το Περιβάλλον και δηλητηριάζουν καθημερινά τις ζωές μας, κρατική καταστολή). Τους θεσμούς αυτούς δεν τους υποστηρίζουν μόνον η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι συνεργάζονατι με τους Ευρωπάιους Πράσινους που βομβάρδισαν μαζί με Η.Π.Α και ΝΑΤΟ τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Ταυτόχρονα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για να ιεραρχήσει ξανά όλες τις ανάγκες των εργαζομένων με γνώμονα την απελευθέρωση Ανθρώπου και Φύσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η λύση του οικολογικού ζητήματος, ως κατεξοχήν πολιτικού προβλήματος, βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της Αντικαπιταλιστικής Ριζοσπαστικής Οικολογίας.

Ο.Κ.Δ.Ε

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δημιουργήσει προσδοκίες για το μέλλον του χώρου της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής αριστεράς.

Οι «Βασικές Πολιτικές Θέσεις» και η «Πολιτική Διακήρυξη» περιέχουν σημεία και κατευθύνσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενότητα και κυρίως στην κοινή δράση των δυνάμεων αυτού του χώρου: για ένα σχέδιο αγώνων, για ένα πρόγραμμα μεταβατικών αιτημάτων, για την εναλλακτική σοσιαλιστική λύση. Συνολικά για το στίγμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή συγκυρία των ανακατατάξεων και αλλαγών, οι οποίες συντελούνται στο χώρο της Αριστεράς και της Άκρας Αριστεράς στην Ευρώπη.

Όλο το εγχείρημα θα κριθεί στην πράξη, από την παρέμβασή του στο κίνημα στις συνθήκες δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια. Πρέπει να απορριφθεί κάθε εκλογικίστικη τάση και όλες οι δυνάμεις να κατευθυνθούν στους αγώνες, στην ταξική ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του κινήματος, στην προώθηση μιας επαναστατικής πολιτικής. Αυτό πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της συμμετοχής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές.

Ο.Κ.Δ.Ε. Σπάρτακος

Για την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, η δημιουργία της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή, είναι ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα στην διαδικασία συγκρότησης του αντικαπιταλιστικού επαναστατικού πόλου στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας.

Σημείο καμπής για τη συγκρότησή της ήταν η εμπειρία της εξέγερσης του Δεκέμβρη, όπου ο κύριος όγκος των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς βρέθηκε μαζί στους δρόμους και στα οδοφράγματα.

Όμως το εγχείρημα αυτό έχει προετοιμαστεί από καιρό: στο συνδικαλιστικό επίπεδο με τις συσπειρώσεις-κινήσεις-παρεμβάσεις, στο φοιτητικό κίνημα με τα σχήματα της Ε.Α.Α.Κ., σε τοπικό επίπεδο, με το ρίζωμα στις τοπικές κοινωνίες αρκετών ενωτικών σχημάτων και δημοτικών κινήσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, καθώς και μέσα από ένα τόξο τοπικών και θεματικών πρωτοβουλιών δράσης και επιτροπών αγώνα για ζητήματα ποιότητας ζωής, οικολογίας κ.ά.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο κύκλος των αγώνων στην εκπαίδευση του 2006-2007 (μεγάλη απεργία των δασκάλων, φοιτητικό κίνημα) έδειξαν ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να βαραίνει στην ίδια την ταξική πάλη. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μιας σειράς τοπικών κινήσεων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, απέδειξαν ότι μια συνεπή αγωνιστική, ενωτική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να καταγραφεί και εκλογικά.

Για το σύνολο των οργανώσεων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, ήλθε η ώρα να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των αγωνιστών και των αγωνιστριών του χώρου και ιδιαίτερα των ανένταχτων. Να δημιουργήσουν τον πολιτικό χώρο που θα δίνει σε όλο αυτό τον κόσμο το απαραίτητο εργαλείο για να δράσει αποτελεσματικά στο κίνημα και την κεντρική πολιτική σκηνή. Το πολιτικό εργαλείο που θα κάνει αποτελεσματική την πάλη για τον σοσιαλιστικό επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Πέτρος Κωνσταντίνου,

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα ΣΕΚ

Η καπιταλιστική κρίση δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που φέρνουν στο προσκήνιο μια πιο επιθετική πολιτική των καπιταλιστών για να φορτωθούν τα βάρη της στις πλάτες των εργατών και της νεολαίας.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη έδειξε ότι το κίνημα μπορεί να κλιμακώσει την σύγκρουση αλλά δεν υπάρχει αυτόματος δρόμος νίκης με ανατροπή κυβερνήσεων, πολύ περισσότερο του ίδιου του καπιταλισμού.

Η σοσιαλδημοκρατία και η παραδοσιακή ρεφορμιστική αριστερά ρίχνουν το βάρος τους κατά της ριζοσπαστικοποίησης των από τα κάτω προσδοκώντας σε άνοδο κοινοβουλευτική και εναλλαγές κυβερνήσεων ως απάντηση στην κρίση.

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. χρειάζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν μάχες, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία μέσα από κορυφαίους αγώνες, όπως το κίνημα της Γένοβα και τα αντιπολεμικό κίνημα, όπως οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και οι δράσεις για τους ελεύθερους χώρους, οι απεργίες των δασκάλων και του ασφαλιστικού, οι καταλήψεις στην παιδεία.

Να μπει μπροστά για να γίνει η αντικαπιταλιστική αριστερά αποκούμπι όλων όσων αγωνιούν για να ξεπεραστούν τα ξεπουλήματα των γραφειοκρατικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και οι συμβιβασμοί του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενωτική δράση στα κινήματα χρειάζεται να συνδυαστεί με την μάχη για να κερδηθούν μαζικά στην αντικαπιταλιστική διέξοδο της ανατροπής του καπιταλισμού, της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όλοι οι αγωνιστές που δεν χωράνε στην συμβιβαστική πολιτική του ρεφορμισμού.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ενωτικό βήμα των οργανώσεων της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να γίνει εφαλτήριο για νικηφόρους αγώνες!