Το ΕΚΚΕ για την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στην εφημερίδα «Πριν»


Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη, είναι εκλογές ανοιχτής εκδήλωσης της κρίσης του συστήματος με την κατάρρευση της αντιδραστικής κυβέρνησης του κεφαλαίου, αλλά και εκλογές για τη συγκάλυψή της και την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, για εναλλαγή και «νωπή εντολή» με στόχο την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Είναι γι’ αυτό ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και να πούμε την αλήθεια στους εργαζόμενους. Γιατί τα τρισεκατομμύρια δολάρια προς τις τράπεζες που έφεραν προς στιγμή μια ασθενική «ανάκαμψη», όπως διακηρύσσουν οι διάφοροι παπαγάλοι των χρηματαγορών, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην τεράστια φούσκα των τοξικών ομολόγων και του υπερδανεισμού των αστικών κρατών που βρίσκονται πέρα απ’ τη δυνατότητα ελέγχου από οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η κρίση στον κόσμο και τη χώρα μας θα είναι μακρόχρονη, ενώ για το ξεπέρασμά της σχεδιάζεται το οριστικό ξεθεμέλιωμα του συνόλου των μέχρι σήμερα ιστορικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαών.

Ούτε η αναζήτηση του μικρότερου κακού, ούτε η συνδιαχείριση της κρίσης θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση. Μόνο ο ξεσηκωμός, η οργανωμένη ανταρσία του κόσμου της εργασίας θα μπορούσε να βάλει φραγμό σε μια τέτοια εξέλιξη. Μα για να γίνει αυτό δεν αρκεί το αυθόρμητο και ο κατακερματισμός των δυνάμεων της τάξης. Απαιτείται ο συντονισμός, η αποσαφήνιση κάθε φορά των στόχων και του συσχετισμού των δυνάμεων, η πολιτικοποίηση των αγώνων. Απαιτείται η συγκρότηση ενός πολιτικού ενιαίου μετώπου, που στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού, θα μπορέσει να ξεπεράσει τον απομονωτισμό και τη φυγομαχία όσων αρνούνται να μπουν στη δοκιμασία της πράξης και στην υπηρεσία του κινήματος, αλλά και τις ευκαιριακές συγκολλήσεις στο όνομα της ενότητας με το ρεφορμισμό και τη σοσιαλδημοκρατία που διχάζουν την εργατική τάξη και το αριστερό κίνημα. Σαν ένα βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, να στηριχτεί αποφασιστικά στις εκλογές κι’ ακόμα περισσότερο στους αγώνες της επόμενης μέρας η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Ωστόσο για ν’ αποκτήσουν οι νέοι Δεκέμβρηδες που έρχονται πραγματικά διέξοδο και προοπτική, είναι απόλυτη ανάγκη να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται και τα μεγάλα ανοιχτά στρατηγικά ζητήματα του κινήματος. Η συγκάλυψη των αιτιών που οδήγησαν στις καταρρεύσεις του εκφυλισμένου «υπαρκτού σοσιαλισμού», η κούφια λογοκοπία, η επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας και της αντίδρασης, ο ανιστόρητος μηδενισμός του μεγάλου Οχτώβρη και των άλλων προλεταριακών επαναστάσεων όπου στηρίχτηκαν όλες οι σύγχρονες κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των λαών. Για να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του κομμουνιστικού κινήματος και στην ανασυγκρότηση του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, σαν προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση των προλεταριακών επαναστάσεων της νέας εποχής.